Hur har våra södra banor klarat vintern?

Hur har speciellt våra södra banor klarat vintern?

Richard Gillan, Head greenkeeper på Riksten och Viksberg berättar för GolfStars redaktion. Även Stuart Cooper, GolfStars banchef är med och berättar om läget runt om på GolfStars alla banor.


Berätta lite om dig själv Ricky, är du EN golfnörd?
- Jag är 34 år och kommer från Nordirland. Jag har arbetat på Riksten sedan 2005 och började på Viksberg 2015. Jag spelade lite golf när jag var yngre men nu spelare jag för lite för att kunna kallas för golfare, än mindre golfnörd.

Hur länge har du arbetat som greenkeeper och vad gillar du mest med jobbet?
- Jag vet faktiskt inte riktigt hur länge, men min far byggde en golfbana när jag var liten. Jag arbetade då och då på den, bl a under mina skollov innan tonåren. När jag var 14 eller 15 började jag arbeta på banan mer reguljärt.
- Det finns många saker jag verkligen uppskattar med mitt arbete, men att få uppleva tidiga sommarmorgnar ute i friska luften när solen går upp och banan är i riktigt fint skick gör det värt allt slit.

Hur har ”dina” banor klarat vintern?
- Viksberg är just nu den bättre banan av de två. Den klarade vintern lite bättre än Riksten. Förutom ett par sämre tees och några fairway-fläckar så är banan i riktigt bra form givet vårvinterns märkliga väder.
- Rikstensbanan har fyra greener som delvis drabbats av snömögel samt några sämre fairways och tees.
- Förhoppningsvis får den nyanlända värmen och regnet igång gräsväxten nu så att ytorna med sämre gräsväxt växer igen inom ett par veckor.


Stuart Cooper som har totalansvaret för GolfStars banskötsel nickar instämmande:
- Ja, vädret från april till nu I juni har verkligen varit ovanligt oberäkneligt och en mardröm för en greenkeeper. Hela april och större delen av maj var oerhört kall och torr och så plötsligt blev det midsommartemperaturer som torkade ut marken ytterligare så att flertalet av de gräsplantor som påbörjat sin tillväxt vissnade och dog. Gräset lider även fortfarande av den mycket torra hösten förra året.
- Gräsplantor behöver främst tre saker för att trivas: Sol, värme och vatten men de behöver alla tre SAMTIDIGT. Denna vår har varit den torraste och kallaste I mannaminne och då krävs bevattning. Det vatten vi då har I dammarna är nytinat och håller därför mycket låg temperatur och gräsplantorna och dess rotsytem kyls ned vid bevattning och grästillväxten stoppas åter. Optimal temperatur för svenska gräs-sorters tillväxt är 24C och vid den snabba höjningen av temperaturen upp till 28C för någon vecka sedan stängdes åter tillväxten av.
- Jag har här försökt förklara hur svårt det är att tillfredsställa gräsplantorna I vårt lynniga klimat. Våra professionella banarbetar-team sliter just nu och gör allt de kan: vertikalskär, gödslar, sår, vertikaldränerar, bevattnar, ber till Gud och hoppas för att hjälpa gräset på traven men utan hjälp från ovan står vi oss slätt.

- Det är just NU som våra banarbetare sliter som hårdast och allra mest behöver en tumme upp och ett leende från dig som golfar när du springer på dem på våra banor ler Stuart avslutningsvis.

Se fler nyheter